MagyarTech

Ez az oldal azért jött létre, hogy könnyebben megértsétek a dolgokat a mai elektronikai világban. Kevés magyar oldal van ahol utánna nézhetnénk a dolgoknak. Mi megpróbáljuk minnél egyszerübben megértetni veletek ezeket a dolgokat. Ha van valami kérdésetek akkor nyugodtan írjatok nekünk és mi megpróbálunk egy jó megoldást találni.

Friss topikok

Címkék

#2048 (1) #8.1 (1) #alaplap (1) #asus (1) #beats (1) #blackberry (1) #Blackmagic (1) #build (1) #Canon (1) #Hívásrögzítő (1) #hp (1) #htc (2) #iphone (1) #lenovo (1) #lg (1) #logitech (1) #m8 (1) #MagicLanternML (1) #mkbhd (1) #newblog (5) #news (1) #nikon (2) #nokia (1) #note (1) #note3 (1) #one (1) #pc (1) #photo (2) #photomaking (3) #s5 (1) #samsung (5) #studio (1) #swype (1) #timelapse (1) #whatsapp (1) #windows (1) Címkefelhő

Milyen fényképezőgépet vegyek?

2014.03.01. 20:49 Vida Benjamin Roland

– Milyen digitális fényképezőgépet vegyek?
– Mi az az objektív?
– Mért jobb a tükörreflexes fényképezőgép?
– Mi a különbség a digitális és az optikai zoom között?

A piacon rengeteg a termék, nagyon sok a jó, még több a drága fényképezőgép. Viszont, ha nem nézünk jól szét vásárlás előtt.  temérdek gagyi készülékbe szaladhatunk bele.

Alapjaiban elmondható, hogy filmes társaikhoz hasonlóan a digitális fényképezőgépeket is két nagy csoportba sorolhatjuk:
– nem cserélhető objektíves azaz kompakt gépek – cserélhető objektíves fényképezőgépek

– digitális-tükörreflexes (DSLR)
– fix, nem cserélhető objektív tükörreflexes mechanikával (elhanyagolható mennyiség)
– tükör nélküli cserélhető objektíves fényképezőgép úgynevezett MILC (Mirrorless Interchangeable Lens Camera) számuk gyarapszik.

front

Olympus OM-D5 Milc fényképező

image0031

Sony Cyber-shot kompakt fényképező

D4s-front

Nikon D4s proefeszionális Dslr fényképező

Sorba vesszük azokat a dolgokat emiket egy gép vásálásánál nézni kell és megpróbáljuk röviden leírni mi a funkciója:

Mi az az objektív?  Általánosan elmondható, hogy a jó kép elkészítéséhez kell egy jó objektív is (persze nem árt ha van látásmódja is a fotósnak de az már az alkotáshoz tartozik). Az objektív egy műanyag vagy fém tubusba épített összetett korrekciós lencsékből álló tárgy, amin keresztül a fény áthaladva és a lencsék által többszörösen korrigálva jut el az érzékelőhöz Megkülönböztetünk:
– fix gyújtótávolságú vagyis nem "zoomolható" objektíveket
Zoom objektíveket.

fix gyújtótávolságú objektívek sokkal jobb minőségűek a zoom társaiknál mivel felépítésben itt sokkal kevesebb lencsetagot alkalmaznak mint a zoom objektívek esetében. Mára már a profi zoomok is nagyon jó képminőséggel rendelkeznek. A legtöbb profi, hivatásos fotós főleg a műtermi divat és tárgyfotóknál még mindig a fix objektíveket használják.

Mi az a tükörreflex?  A tükörreflexes fényképezőgép elsősorban a haladó és a profi fotósok eszköze. Nevét a zárszerkezet előtt található tükörről kapta, ami az objektíven keresztül érkező képet az optikai keresőbe vetíti.  Képrögzítés előtt a tükör felcsapódik, hogy a fény a kereső helyett a fényérzékeny felületet érje.

Milyen felbontású gépet vegyek?  A mai technika már eljutott odáig, hogy a kompakt fényképezőgépek  érzékelője a kis méret miatt már nem nagyon bír el nagyobb felbontást a képminőség romlása nélkül. Vagyis egy kis érzékelőbe minél több pixelt sűrítenek bele az egy határ után már minőségromláshoz vezet.

8–12 megapixel fölé nem érdemes menni kompakt gépek esetében mert ezekről már kiváló A3-A4-es nagyításokat tudunk készíttetni tökéletes minőségben, így azt tanácsoljuk, hogy a vásárlásnál ne ez legyen az elsődleges szempont.

Tükörreflexes gépek esetében azért más a helyzet mert itt már a nagyobb képérzékelő általában CMOS már több képpontot elbír, sőt a gyártók csúcsgépei már megegyeznek a filmes gépek képkockájának a méretével így ott már nem ritka  a 20-36 megapixel körüli felbontás sem.

Mi a különbség az optikai és digitális zoom között?  Az optikai zoom egy mechanikus több lencsetagból álló beépített objektív ami minőség szempontjából mára már nélkülözhetetlen a kompakt gépek esetében is. Általános célokra a leggyakoribb 3-4-szeres optikai zoom megfelel.
digitális zoom szoftveresen nagyít rá a képrészletre így minél nagyobb a nagyítás mértéke annál nagyobb a minőségromlás is mert szeletet vág ki a gép szoftvere a látott képből ezáltal a kép szétesik életlenebbé zajosabbá válik.
Tehát a gép kiválasztásánál ne tévesszen meg a digitális zoom nagysága

 

Mi az az érzékenység (ISO)?

Itt az érzékenységnél,az számit hogy minnél nagyobb legyen kompkat gépeknél iso 80-1600,milc-eknél akár már 12800,Dslr gépeknél pedig maximum 409600 a maximális ISO-ja a gépnek, amit valjunk be sokmindenre elég

Mi az a zoomátfogás?  A zoomtartomány nagyságát könnyen kiszámíthatjuk, ha a nagyobb milliméter értéket elosztjuk a kisebbel. Pl. a zoomtartomány alsó értéke 35 mm, a 105 mm pedig a zoom felső határa. Ez esetben 105/35 = 3. Tehát gépünk 3x-os zoomra képes. Tehát a zoom két végpontját a legkisebb és az elérhető legnagyobb gyújtótávolság határozza meg.

A zoom objektívek (praktikusságuk miatt) mára szinte teljesen kiszorították a többi típust, bár képrajzolási képességük és fényerejük gyengébb, mint a fix gyújtóponttal rendelkező objektíveknek. De ezek közt is találunk fix fényerejű, jó rajzú objektíveket

Mi az a kistele-nagytele, nagylátó, halszem?  Objektívek típusai. A fotográfiában az objektív a tárgyról valódi képet rajzoló optikai rendszer, mely egy vagy több optikai lencséből, illetve egyes objektívek esetében optikai lencsékből és tükrökből épül fel. Az emberi szemhez hasonlóan működik, a látószögébe eső fényt összegyűjti, majd az optikai tengelyére merőleges érzékeny anyagra (fotófilm, érzékelő lapka) vetíti.

Elsősorban gyújtótávolság és fényerő alapján jellemezhetjük. Az objektíveket típus szerint szoktuk kategorizálni (pl.: teleobjektív, normál és nagylátószögű), de csoportosíthatjuk fix vagy nem fix gyújtótávolság szerint.
•    erős teleobjektív – 300 mm, 400 mm, 500 mm, 600 mm, 1200mm •    közepes teleobjektív – 135 mm vagy 200 mm
•    kis teleobjektív (portré) – 80 mm, 85 mm (1,5× gyújtótávú) ill. 100 mm vagy 105 mm (2× gyújtótávú)
•    makró objektív – 50mm, 65mm, 100mm, 150mm, 180mm (nagy fényerejű, jó közelpontú optikák. A 65mm-es gyújtótávú objektív egy speciális eszköz a kategórián belül, leképzése az életnagyságtól indul és egészen annak ötszöröséig terjed.)
•    normál objektív (alap) – 50 mm, 55 mm, 60 mm
•    enyhe nagylátószögű – 35 mm
•    közepes nagylátószögű – 24 mm, 28 mm
•    erős nagylátószögű – 20 mm (ennek már 90°-os a látószöge)
•    extra nagylátószögű – 18 mm, 15 mm, 12 mm (utóbbi látószöge már 112°-os)
•    halszem – 8 mm, 15mm (hatalmas, általában 180° feletti látószöggel rendelkeznek, könnyen felismerhető, jellegzetes formában görbítik meg a vonalakat)

canon-ef-8-15mm-f-4-l-usm-fisheye-16188Canon 8-15mm fisheye F4 LCanon-EF-600mm-f-4L-IS-II-USM-16192-1

Canon 600mm f/4 szuperteleobjektvívCarl-Zeiss-Distagon-T--Otus-55mm-f-1-4-ZF-2-Nikon-25773

Carl Zeiss Otus 1.4/55mm fix portréobjektívNikon-AF-S-DX-NIKKOR-18-300mm-f-3-5-5-6G-ED-VR-22833

Nikon 18-300 1:3,5 5.6 all around objektívSony-SAL70-200mm-f-2-8-G-SSM-II--30118

Canon 70-200/2.8 SSM  zoom teleobjektív

Mi az a memóriakártya? Milyet érdemes venni?  A memóriakártya adattárolásra szolgáló eszköz. Jelenleg forgalomban lévő  kártyatípusok: A Flash alapú memóriakártyák közül fényképezőgépekhez jelenleg ezt a pár típust  érdemes csak megemlíteni:
– CompactFlash (CF),

– SecureDigital (SD)./SDHC/SDXC

Leggyakrabban fellelhető méretek a 2-4-8-16-32-64-128GB-os kártyák,de a 2GB-os már már  kicsinek mondható a nagy felbontású gépek miatt így a gyártásuk lassan kezd leállni az SD és a CF kártyáknál.

lexar_128gb_1000x_cf_memory_card

Lexar Professional 1000x CF kártya

SanDisk_Extreme_PRO_SDHC_32GB_HR_S

Sandisk Extreme Pro UHS-II SD memóriakártya

 A legtöbb amatör gép az SD kártyák különböző verzióját kezelik,de van egy–két haladó DSLR Amelyik CF és SD kártyát is kezel .

Ha valaki komolyabban szeretne foglalkozni a fotózással, akkor mindenképpen azt javasoljuk, hogy ismert gyártó termékét(SanDisk,Lexar) vegye és ne az olcsóság legyen az első szempont. A másik tanácsunk hogy érdemesebb 2db 8GB-os kártyára beruházni mint egy db 16GB-osra mert így tudod cserélgetni és egy esetleges adatvesztés miatt nem tűnik el az addigi összes munkád ha megosztod a kártyákon a felvételeket.

 

Mi az a kompatibilis bajonett?  Egyes gyártók mint Pl: Nikon, Canon már 50-60 éve gyártanak fényképezőgépeket és Objektíveket, azobjektívek csatlakoztathatóságát úgynevezett bajonettel látják el ami minden gyártónál más és más. A Nikon például az „F” bajonettet használja már évtizedek óta ezzel a régi akár 30 éves manuális  Nikon objektívek is használhatóak a mai korszerű digitális gépeken a „kompatibilis bajonettnek” köszönhetően.

 

KIT objektívek? „KIT” objektíveknek nevezzük a DSLR vázzal együtt (olcsóbban) kapható objektíveket. Ezek általában olcsóbb zoom objektívek általános célokra tökéletesen megfelelnek. Vannak dupla KITTEK mint pl.: Nikon D3100váz +18–55 +55– 200 Ezzel már széles a skála mert egy alapzoom objektívet és egy teleobjektívet is kapunk jóval olcsóbban mintha külön-külön vásárolnánk meg azokat.
 

 

Képstabilizátor?  Egyes objektívek része, ami segítségével korrigálható a fényképezőgép kismértékű berázása. Használata különösen jó hosszú megvilágítási idő esetén. A berázás elkerülését már egy csomó kompakt gép is tudja. A kompaktoknál általában az érzékelő elmozdításával korrigálják a kézremegés okozta bemozdulást.  Fontos megjegyezni, hogy a képstabilizátor csak a gép rázkódásait hivatott csökkenteni a  a téma elmozdulását nem tudja korrigálni így egy relatív hosszabb záridős felvételnél ha egy sétáló embert fotózunk és az bemozdul ne a gépet hibáztassuk ilyen esetben a géppel kövessük a témánkat expozíció közben így ő éles marad míg a háttér el fog elmosódni.
Végül a felhasználás szempontjából 4 kategóriát fogunk megkülönböztetni. 

 

1. Kategória   Kompakt fényképezőgépek 

Kiknek ajánljuk?    Kezdő és hobbifotósoknak akik csak ritkán fényképeznek,de ha előveszik a gépet akkor a képminőségben nem kötnek kompromisszumot.
Árkategória: 40–50 000 Ft-tól
 

2. Kategória    Csúcs kompaktok (Bridge gépek, ultrazoom digitgépek) 

Kiknek ajánljuk?    Elsősorban haladó hobbyfotósoknak, akik már a képalkotással és a gépek menürendszerével tisztában vannak, és nem vesznek el a rengeteg beállítási lehetőség útvesztőjében.
Árkategória: 80–90 000 Ft-tól
 

 

3. Kategória   Belépő és haladó szintű digitális tükörreflexes fényképezőgépek   

Kiknek ajánljuk?   A fotózással komolyabban foglalkozó haladó amatőröknek, akiknél már számít a cserélhető objektív a nagyobb képérzékelő a rengeteg manuális beállítási lehetőség és a lenyűgöző képminőség.
Árkategória: 100 000 Ft-tól

 

4. Kategória   Haladó és prefesszionális szintű digitális tükörreflexes fényképezőgépek   

Kiknek ajánljuk?   A fotózással komolyabban foglalkozó emeberekne, akiknél már számit a nagyobb képérzékelő a rengeteg manuális beállítási lehetőség,csodálatos képminőség,magasabb érzékenység és nagy sorozatfotozási sebesség 6fps+
Árkategória: 500 000 Ft-tól

 

A bejegyzés trackback címe:

https://magyartech.blog.hu/api/trackback/id/tr745931854

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.